Автор Тема: Декларация на мюсюлманската общност в област Благоевград  (Прочетена 445 пъти)

  • Неактивен

    mirvam

    • *
    • АДМИН
    • старши член
    • Публикации: 313
    • Karma 2
    • Пол: Мъж
      • Профил
      • Ел. поща
    Декларация на мюсюлманската общност в област Благоевград

    Относно събитията от 20. 05. 2011г., пред джамията “Баня Башъ” в гр. София по време на задължителната за мюсюлманите петъчна молитва-ДЖУМ`А НАМАЗ.

    Ние, мюсюлманите от област БЛАГОЕВГРАД,представлявани от Районно мюфтийство-Благоевград  и  мюсюлманските настоятелства,
    водени от чувството за справедливост, полагайки всички необходими усилия за запазване на етническия и религиозния мир в Република България, стремейки се към изпълнение на конституционното ни задължение за запазването на обществения ред и просперитета на родината ни, Декларираме:

    1.Настояваме да се потърси отговорност от Администрацията на Столична община за недалновидното и безотговорно разрешение за провеждането на митинг от ПП „Атака” в непосредствена близост до единствената функционираща джамия в гр. София, с което разрешение се създаде реална предпоставка за безпрецедентния за родината ни и срамен за страната ни инцидент, при който пострадаха български граждани в стрмежа си да упражнят конституционно гарантираното им право – правото на вероизповедание.
    2.Осъждаме провокативните и противо-кoнституционни прояви на депутати и активисти на ПП „Атака” пред джамията “Баня Башъ”, които осуетиха нормалното изпълнение на задължителната за мюсюлманската общност  петъчна молитва, и изложиха на опасност живота и здравето на граждани, изповядващи исляма, като изразяваме съчувствие и състрадателност към пострадалите, станали жертва на грозен политически предизборен пиар.
    3.Очакваме Изпълнителните, Законодателните и Правораздавателни институции в Република България да потърсят отговорност на организаторите и съучастници на това унизително за мюсюлманската общност  и срамно за родината ни деяние, с което устоите на Демокрацията и авторитетът на България бяха силно подкопани, както и да отстранят причините и предпоставките, водещи до подобни деяния.
    4.Апелираме Общинските администрации да не допускат провеждането на политически митинги в близост до религиозни храмове с цел да се предотвратят ексцесии, подобни на тези от 20. 05. 2011г. пред джамията в гр. София.
    5.Декларираме ,че ще продължим да отстояваме правото си за свободно изповядване на нашата религия-ИСЛЯМ по всички допустими от законните ни методи и действия.Няма да допуснем който и да е той,да ни попречат да изповядваме нашата ни религия,както в джамиите ни така и извън тях.
    6.Молитвените храмове/мюсюлмански,християнски,юдейски и др./ са неприкосновено религиозно пространство,където никой трезво мислещ човек няма право да го оскверни или напада включително и неговите посетители.Затова апелираме към парламента,за промяна на законодателството,където да се запише,че всяко посегателство на религиозните храмове/чупене,драскане,кражба и др./да бъде третирано като тежко престъпление ,за което да се наказва със затвор.
    7.Приканваме всички мюсюлмани и християни, и цялото българско общество към проявяване на благоразумие, мъдрост и прозорливост, като не се поддават на подобен род евтин предизборен провокативен популизъм, както и към полагане на усилия за съхраняване и изграждане на мирното и спокойно съжителство в Република България.

    Главно мюфтийство