Автор Тема: СРАВНЕНИЕ НА ЖЕНАТА В ИСЛЯМА  (Прочетена 190 пъти)

  • 943
  • Неактивен

    muhammed

    • *
    • Нов член
    • Публикации: 15
    • Karma 0
      • Профил
    СРАВНЕНИЕ НА ЖЕНАТА В ИСЛЯМА
    « -: 13 март 2021, 17:30:37 »
    СРАВНЕНИЕ НА ЖЕНАТА В ИСЛЯМА
    С ЖЕНАТА В ЗАПАДНИЯ СВЯТ

        Социално развитие
        Социалното развитие през годините доведе до там в индустриалните държави /на запад/ да се говори много за жената, но без резултат по отношение на мястото и ролята й в обществото.
        Сексуалните прелести на жената се поставяха на преден план и това се усещаше ясно в развитието на личността й. Тя беше откъсната от ролята й на “майка – жена” в семейството, след което стана ЧАСТ от индустрията, част от сексуалния маркетинг.
        Ролята на жената на Запад не е определена и няма никаква стойност. Виждаме я да работи за заплата 50% по-малка от тази на мъжете. Виждаме я в рекламната индустрия, но само като съблазнителна кукла, която намира място дори върху опаковките на дъвка, реклами за гуми и т. н. и е далече от “личност” и “ценност”.
        Според представите на мъжете, които имат водеща роля в икономиката жената трябва да заприлича на мъжете в цялата си природа:
        - Тя трябва да работи като мъжете и ако е възможно даже на същото работно място, защото така допринася за продукцията.
        - Тя трябва да работи за половин заплата, защото така пълни касите на капиталистите...
        Тези решения със сигурност не са били взети от жена, а и за такова равноправие със сигурност не сме мечтали! “Еманципация”, като работна ръка за индустрията и то за половината от заплатата, която се полага на мъжете. На господата от икономиката не можеше да им се случи нищо по-хубаво от това. Продуктите имат своите клиенти, жените произвеждат, продават и се продават.
        Всичко се продава чрез тях: Една жена до машинното масло, гуми, пяна за бръснене, видео, часовник и т. н. има по-добра цена на пазара!!
        Един филм е немислим без “женски продукт”, който е на разположение на мъжките желания. Рекламният бранш посрещна с отворени обятия еманципацията.
        Назначават я на работа само заради малките разходи, които поражда и заради привличането й /женствеността/. И отново не може и дума да става за равноправие...
        Жената трябва да работи, да възпитава децата и да се занимава с тях и да води домакинството.
        Хаосът е програмиран: Семейният живот, общественият живот и работното място на жената се превърнаха в мъчение. “Еманципираната жена” без проблеми е главната роля в телевизионните сериали.
        Има наркотици, за които всеки знае и чието действие познаваме. Но има и такива, на които сме подложени от страна на медиите, чието действие е много по-опасно.

        Една от тези въздействащи теми е:
        За да не се подценява ролята на жената в обществото и за да й се угоди, биват измисляни враждебни представи за другата страна.
        Обвиняват исляма в злоупотреба с жените и техните права. Това цели представянето на исляма като едно голямо зло и на второ място – отвличане на вниманието на жените от окаяното им положение, за да бъдат доволни.

        Искаме накратко да противоречим на този предразсъдък:
        На нас мюсюлманите ни се натяква, че сме дали на жената неравноправно място, което води до предположението, че жената в исляма има много по-малко права от мъжа.
        Мястото на жената в исляма става по-ясно като погледнем назад към историята и наблюдаваме правата й тогава разбираме, че ислямът е дал на жената още преди 1400 години права, които тя дори сега не притежава в западния свят.

        Мястото на жената в неислямския свят:
        В Китай жената е била смятана за негодна и малоценна. Момиченцата били убивани веднага след раждането им, защото по-късно стрували много пари, а и не били способни за работа на полето.
        Някои еврейски групировки смятали жената за прислужница или инвентар, която не притежавала никакви права. В еврейството жените и дъщерите нямали право на наследство, докато имало наследници от мъжкия пол.
        В света на християнството на жената винаги е било гледано като на нещо дяволско и нищожно, защото първа се е поддала на изкушението да яде от забранения плод.
        Римляните смятали, че жената не е достойна да носи собствено име. Всяка жена имала номер вместо име.
        При старите правни режими жената в Индия, Арабия и при Израелците нямала никакво право на наследство.
        По времето на невежеството /предислямското време/ новородените момиченца били погребвани живи. По това време е било разрешено на брата да се ожени за собствената си сестра.
        Създателят на будизма в началото не търпял жени в религията си.
        В Англия всеки мъж имаше правото да продаде жена си /500-1000 сл.хр/
        В Англия жената се смятала за нечиста, което довело до това да й се забрани да докосва библията. Чак след едно законно решение на Хейнрих 8 през 1547 г. й е позволено да чете библията.
        До преди 150-200 години философите все още си поставяха въпроса, дали жената има душа и дали изобщо е човек.

        Западът:
        При развитието на индустрията жените трябваше да работят, за да подпомагат развитието й. След това жената трябваше да води и цялото домакинство и беше отново страдащата част в семейството.
        Като заключение може да се каже, че на Запад жените биват потискани, използвани, дискриминирани.
        Всички тези споменати представи и действия срещу жената са непознати за исляма и са строго забранени.
        За съжаление повечето хора на Запад имат дълбоко закоренени предразсъдъци срещу исляма. Причините са ясни: Европейците на бяха информирани от страна на елита, а бяха плашени и тероризирани. Не трябваше дори да споменават исляма, да не заговарят “АЛИ” и да не разговарят с другата страна.
        Този принцип е останал до днес и медиите правят всичко възможно да го разпространяват.

        Допълнителни причини за предразсъдъците:
        - За съжаление много от живеещите на запад мюсюлмани допринасят за това, да се предава грешна представа за исляма, тъй като нямат държане, което да отговаря на ислямското. Причина за това е, че много мюсюлмани виждат в исляма само едно наследство и не спазват повелите му.
        - От друга страна, представителите на другите религии и атеистите правят грешката да сравняват исляма с определени народи. Така в представите на европееца всички турци, араби и мароканци са мюсюлмани, въпреки че много от тях са верни на неислямските системи, в които живеят и с исляма ги свързва само името му.
        С други думи: Всичко, което правят тези народи се сравнява с ислямската религия.

        А сега – ситуацията в ислямския свят:
        Мястото на жената в исляма:
        Ислямът даде на жената по-добро положение още преди 1416 години, като и даде правото на развод, правото на парична независимост и прехрана, както и правото да бъде призната като наследник, и всичко това във време, в което в останалият свят жената не е била обект на уважение, да не говорим за човешки права!
        По отношение на религиозните й задачи жената е равноправна на мъжа. Това е цитирано в Свещения Коран:
        “А който върши праведни дела, мъж или жена, и е вярващ, тези ще влязат в Рая и не ще бъдат угнететени дори с браздица по костилка на фурма.” /Ниса, 4: 124/
        Ислямът позволява на жената да запази моминското си име след женитбата, да има власт над парите си и да ги харчи според собствените си желания.
        Мюсюлманите никога не са си поставяли абсурдният въпрос, дали жената е животно или човек и дали има душа или не. Отговорът е в Свещения Коран и сунната на Мухаммед (саллеллаху алейхи ве селлем), който казвал на мъжете:

     “Най-добрият сред вас е онзи, който е добър към семейството си.”
      “Сред вярващите най-съвършената вяра показват тези, които имат най-добрия характер. И най-добрите сред вас са тези, които се отнасят най-добре към жените си.”

     “На всеки вярващ, мъж или жена, който извършва праведно дело, Ние ще отредим прелестен живот. И ще им въздадем награда по-хубава от онова, което са вършили.” /Нахл, 16: 97/

  • 0
  • shahira

    • Гост
    Re: СРАВНЕНИЕ НА ЖЕНАТА В ИСЛЯМА
    « Отговор #1 -: 13 март 2021, 17:32:45 »
    Асселяму алейкум!
    Искам да поздравя създателите на този сайт и да им пожелая повече посетители, да се радват на голям интерес и популярност! Аллах да ви помага и подкрепя!
    Четейки постинга на нашия брат /Аллах да е доволен от него/, макар и със закъснение от един месец искам да кажа неща, над които може би трябва да се замислим всички.

    Цитат
    Ролята на жената на Запад не е определена и няма никаква стойност. Виждаме я да работи за заплата 50% по-малка от тази на мъжете. Виждаме я в рекламната индустрия, но само като съблазнителна кукла, която намира място дори върху опаковките на дъвка, реклами за гуми и т. н. и е далече от “личност” и “ценност”.


    Това съвсем не е така. Има известна истина, но жената се е реализирала във всички сфери и то много успешно. Нека да бъдем справедливи и да не приличаме на онези опоненти на нашата религия, които без да я познават и слагат най-различни неласкави определения.
    И защо трябва да гледаме назад към миналото - какво са правели римляните, китайците и прочие? Нека гледаме в настоящето и в бъдещето. Наистина ислямското право е дало много права на жената, но кажете ми честно - колко мъже мюсюлмани позволяват на жените си да се възползват от тях?!
    Не зная кой е авторът на тази статия, но съм готова да споря за много неща в нея, тъй като е написана  тенденциозно.