Автор Тема: Храмът на небесата ал-Бейт ал-Ма’мур  (Прочетена 726 пъти)

  • Неактивен

    muuehhid

    • *
    • Нов член
    • Публикации: 33
    • Karma 0
    • Пол: Мъж
      • Профил
      • www.noorbg.net
      • Ел. поща
    Храмът на небесата ал-Бейт ал-Ма’мур
    « -: 11 февруари 2010, 16:39:35 »
    Храмът на небесата ал-Бейт ал-Ма’мур, е разположен над Кааба

    В сборниците “Мушкил ал-Асар” на ат-Тахави и “aл-Mуaджам ал-Kябир” на ат-Табарани се свежда следния разказ от Хаким Ибн Хизам “Веднъж, когато Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем,  седял със своите сподвижници казал:
    تَسْمَعُونَ مَا أَسْمَعُ؟ قَالُوا
    مَا نَسْمَعُ مِنْ شَيْءٍ، قَالَ: إِنِّي لأَسْمَعُ أَطِيطَ السَّمَاءِ، وَمَا تُلامُ أَنْ تَئِطَّ، وَمَا فِيهَا مَوْضِعُ شِبْرٍ إِلا وَعَلَيْهِ مَلَكٌ سَاجِدٌ أَوْ قَائِمٌ
    “Чувате ли това, което аз чувам?” Те отговорили: “Ние нищо не чуваме”. Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, казал: “Наистина, чувам скърцане на небето, и не трябва да се порицава за това, защото на всяка педя от него има меляике, което (се кланя) и е в поклона седжде или стоейки (каим).”
    На небесата има Кааба, към която меляикетата извършват поклонението Хадж
    Всевишният Аллах е назовал този Храм “Дом Напълнен” (ал-Бейт ал-Ма‘мур) и се заклел в него: Кълна се в Напълнения Дом/52:4/
    В Тефсира на Ибн Саади се казва следното: “Всевишният Аллах се е заклел във великите творения, които напомнят на хората за мъдрите знания, възнаграждението на праведните и наказанията на неверниците. И в Напълненият Дом. Става дума за Храм, въздигнат над седмото небе, в който непрекъснато извършват умра-хадж благородните меляикета. Ежедневно го посещават седемдесет хиляди меляикета и се покланят там на своя Повелител. Нито едно меляике, което веднъж е посетило този Дом, няма да влезе в него отново чак до деня Къямет. Някои тълкуватели казват, че в този айет става дума за Бейтуллахи-Харам джамията в Мекка, където винаги има много молещи се и хаджии, които извършват обход около Кааба, молят се и споменават Аллах с възхвала. Именно в това светилище се заклел Всевишният Аллах, когато е казал: Кълна се в смоковницата и в маслината, •и в Синайската планина, и в [Мекка] този град на сигурност ¬/95:1-3/ Свещената Кааба е най-хубавото от абсолютно всички построени на земята неща. Извършване на поклонението хадж в Бейтуллахи-Харам джамията в Мекка, е един от най-важните стълбове на Исляма. Кааба е била издигната от пророците Ибрахим и Исмаил, и Всевишният Аллах я е сторил място, към което са устремени сърцата на правоверните и където хората намират покой и безопасност. Наистина, Кааба е достойна за това, че Аллах се е заклел в нея, и така още веднъж е подчертал нейната святост и величие.” / تيسير الكريم الرحمن في تفسير كلام المنان “Тейсиру ал-Карим ар-Рахман фи Тефсири Калям ал-Маннан”, автор Абдурахман Ибн Насир ас-Саади/

    Коментирайки този айет, Ибн Касир е казал:
    “В двата сборника “Сахих” е сведен хадиса за нощното пътешествие и възнесението (Исра’а и Ми’арадж), и в него се съобщава, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, разказвайки какво се е случило на седмото небе е казал:
    فَرُفِعَ لِىَ الْبَيْتُ الْمَعْمُورُ، فَسَأَلْتُ جِبْرِيلَ فَقَالَ: هَذَا، يُصَلِّى فِيهِ كُلَّ يَوْمٍ سَبْعُونَ أَلْفَ مَلَكٍ، إِذَا خَرَجُوا لَمْ يَعُودُوا إِلَيْهِ آخِرَ مَا عَلَيْهِمْ
    “След това на мен ми бе показан ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом). Аз попитах: “О, Джебраил, какво е това?” Той каза: “Това е ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом). Всеки ден в него (влизат), за да извършат молитва седемдесет хиляди меляикета. Когато излязат оттам, те вече никога няма да се завърнат в него” .
    Те се покланят около небесния Храм и правят обход около него подобно на хората, които правят обход таваф около своята Кааба. Ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом) е Кааба за обитателите на седмото небе, и затова Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е видял как възлюбеният на Аллах Ибрахим алейхи сселяту ве сселям, е седял облегнат на него. Той е построил земната Кааба, и наградата е съответствала на извършените дела.
    Ибн Касир е подчертал, че Ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом) е разположен непосредствено над Кааба, и ако той падне върху Земята, то ще падне право върху нея.
    Мнението на Ибн Касир за това, че ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом)  е разположен непосредствено над Кааба, се потвърждава от думите на Али Ибн Абу Талиб. Ибн Джарир е предал чрез Халид Ибн Ар‘ар, че някакъв човек попитал Али: “Какво е ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом)?” Али му отговорил: “Това е Храм на небесата, разположен над Кааба. Светостта на този Храм на небесата е подобна на светостта на Кааба на Земята, и всеки ден в него влизат седемдесет хиляди меляикета, които вече никога няма да се върнат там.”
    Шейх Мухаммед Насруддин ал-Албани е казал, че всички разказвачи на хадиса заслужават доверие, с изключение на Халид Ибн Ар‘ар, който не е бил известен (местур). След това е добавил, че даденият хадис се потвърждава (има шахид) с достоверно сахих съобщение от Катада, който е казал: “Разказаха ни, че веднъж Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, казал на своите сподвижници:
    هَلْ تَدْرُونَ مَا الْبَيْتُ الْمَعْمُورُ ؟ قالوا : اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ
    . قالَ: فإنَّهُ مَسْجِدٌ في السَّماءِ ، تَحْتَهُ الْكَعْبَةُ ، لَو خَرَّ لَخَرَّ عَلَيْهَا
    “Знаете ли, какво е това Ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом)?” Те отговорили: “Аллах и Его Пратеник знаят по-добре”. Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, казал: “Това е Джамия в небето, под която е разположена Кааба, и ако тя падне, то ще падне върху нея (Кааба).” В заключение шейх ал-Албани е казал: “С една дума, достоверността на добавката “ разположен над Кааба” се потвърждава чрез съвкупността от тази версия на хадиса.”
    Омар Ибн Сюлейман ал-Ашкар

  • Неактивен

    mebebie

    • **
    • Новак
    • Публикации: 63
    • Karma 3
    • "
      • Профил
    Re:Храмът на небесата ал-Бейт ал-Ма’мур
    « Отговор #1 -: 12 февруари 2010, 14:18:54 »
    Subhanaallah!
    Аллах да е доволен!