Автор Тема: Как да посрещнем добрите моменти  (Прочетена 623 пъти)

  • Неактивен

    muuehhid

    • *
    • Нов член
    • Публикации: 33
    • Karma 0
    • Пол: Мъж
      • Профил
      • www.noorbg.net
      • Ел. поща
    Как да посрещнем добрите моменти
    « -: 08 ноември 2010, 16:15:25 »
    Как да посрещнем добрите моменти



    В името на Аллах Всемилостивия, Милосърдния.

    Аллах Всемогъщия щедро ни дарява с добри времена, през които многократно ни въздава за всяко извършено благородно дело и през тях изобилстват благодатите. Тези моменти са като ваксина, която активира сърцата и се грижи за полагане на по-голямо усърдие и труд за постигане и печелене на огромни награди от Милостивия и Щедър Господар. Необходимо е мюсюлманина да посрещне тези благословени моменти подобаващо - с искрено покаяние и въздържане от прегрешения и грехове, защото те отклоняват сърцето от неговия Господар. Достойно за нас ще е да посрещнем тези моменти с искрена решителност и силна мотивация, да ги прекараме в дела, които задоволяват Аллах ,за да ни напъти на правия път.


    Аллах казва: „ И, Тези които се стремят към нас, ние ще ги напътим към нашия път…”/29:69 /


    Това е щедро обещание от милостивия Господ, и който е искрен с Аллах то Аллах го закриля. А има ли по-добро от пътя на Аллах? Уважаеми братя и сестри, предстои ни да влезем в дни, които са от най-любимите дни при Аллах. Нека да им подготвим достойно посрещане, подобаващо на техния статут, техните добродетели и благословии. Да, нека да посрещнем най-любимите дни при Аллах с най-любимите дела на Аллах, а от най-любимите дела на Аллах е говеенето, затова говеенето през деветте дена на Зильхиддже е много желателно. Пратеника /салеллаху алеихи уе селлем/ не е пропускал  говеенето на тези благословени дни.


    Хунеиде бин Халид разказва от съпругата си, а тя от някои от съпругите на пратеника /салеллаху алеихи уе селлем/ /Аллах да е доволен от тях/, че са казали:
    „Пратеника/салеллаху алеихи уе селлем/ говееше деветте дена от Зильхиддже, ден Ашура и три дена от всеки месец.” /Ахмед, Ебу Дауд и Еннисаи/


    А също така е препоръчително през тези благословени дни да се прави повече техлиль /да се казва ляиляхе иллеллах/, текбир / да се казва АЛЛАХУЕКБЕР/ и техмид / да се казва ЕЛХАМДУЛИЛЛЯХИ/. Умер и Ебу Хурейра /Аллах да е доволен от тях/ са излизали по улиците и пазара  на Медина и саправили текбира на висок глас и така подсещали хората да го правят.


    Освен това суннет е през тези дни да се говее поне ден АРАФА. Пратеника /салеллаху алеихи уе селлем/ на въпрос за говеехето през този ден е казал: „За този ден Аллах опрощава година преди него и година след него.”


    Също така от приоритетните дела, които трябва да се правят по това време е хаджа. Това е една от ислямските основи. За него Аллах казва в Курана: „И дълг на хората към Аллах е поклонението хадж при Дома -; за онзи, който може да отиде, а който откаже -; Аллах не се нуждае от световете.”/Али Имран:97/


    Онзи, който има възможност и преди това не е правил хадж, нека да побърза да изпълни тази основа. Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ казва: „Който извърши хдаж и не допусне неморални дела и думи, връща се /от хаджа/, както в деня на раждането си/безгрешен/."


    А от нещата, които ни е препоръчал Пратеника /салеллаху алеихи уе селлем/през тези благословени дни е Съживяването на един поклон от баща ни Ибрахим /алеихисселям/ - това е жертво приношение в името на Аллах .


    Ето това са благословените моменти, които от доста  време свикнахме да пропиляваме в развлечения и забрава. Но нека сега да вложим малко повече стремеж и усилия, за да ги прекараме в благородни и богоугодни дела и да изоставим прегрешенията и всички подлости. Колко близки сме изгубили и колко любими сме погребали, а и нашият ред ще дойде. И тези,които са били несправедливи, тогава ще разберат какъв прелом ще настъпи………

     

  • Неактивен

    Im@n

    • ****
    • старши член
    • Публикации: 347
    • Karma 2
    • Пол: Жена
      • Профил
    Re:Как да посрещнем добрите моменти
    « Отговор #1 -: 14 ноември 2010, 17:47:50 »
    Хубаво напомняне,джазак Аллаху кхайран.