Peygamberimiz (S.A.V) bir hadiste bu önemli gerçeði þöyle anlatýyor:
"Allahu Teâlâ buyurdu ki: Ben namaz suresi olan Fatiha'yý kendimle kulum arasýnda yarý yarýya paylaþtýrdým. Yarýsý Benim, yarýsý da kuluma aittir. Bu vesile ile kulum bütün istediklerine kavuþacaktýr.
Kul, 'Elhamdü lillahi Rabbi'l-âlemîn' (Hamd, Alemlerin Rabbi olan Allah'a aittir) dediði zaman, Allah, 'Kulum Bana hamdetti' buyurur.
Kul, 'Er-Rahmâni'r-Rahîm' (O Rahman'dýr, Rahîm'dir) dediði zaman, Allah, 'Kulum Beni methetti' buyurur.
Kul, 'Mâliki yevmiddîn' (Din Gününün Sahibidir) dediði zaman, Allah, 'Kulum Beni tazim etti, iþlerini Bana havale etti' buyurur.
Kul, 'Ýyyâke na'büdü ve iyyâke nestaîn' (Yalnýz Sana kulluk eder, yalnýz Senden yardým isteriz) dediði zaman, Allah, 'Ýþte bu kulumla kendi aramdadýr ve kulumun dilediði de onundur' buyurur.
Kul, 'Ýhdine's-sýrâta'l-müstekîme sýrâtallezîne en'amte aleyhim ðayri'l-maðdûbi aleyhim veleddâllîn' (Bizi doðru yola ilet. Kendilerine nimetler verdiðin kullarýnýn yoluna ilet. Gazabýna uðramýþ yahut sapmýþ olanlarýn yoluna deðil) dediði zaman, Allah, 'Ýþte bu kulumundur ve kulumun istediði de onun hakkýdýr' buyurur."
Kur'ân'ýn en faziletli suresi Fatiha olduðu gibi, en faziletli âyeti de yine Fatiha'nýn bir âyetidir.
Fatiha, sevabý bakýmýndan Ýhlas Suresi gibi Kur'ân'ýn üçte birine denk geliyor:
Ýbn Abbas'ýn rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) bu hususu þöyle dile getirmiþtir:
"Fatiha sevap bakýmýndan Kur'ân'ýn üçte birine denktir."
Bir iþe baþlarken Bismillah denmesi gerektiði gibi, Fatiha okunmasý da tavsiye ediliyor.
Ebû Hüreyre'nin rivâyetine göre Resulullah (a.s.m.) þöyle buyurmuþtur:
"Hayýrlý bir iþ Elhamdülillah ile baþlamazsa sonu kýsýktýr, bereketsizdir."
Fatiha'yý okuduktan sonra "Veleddâllîn" deyince hemen arkasýndan "Amin" demek sünnettir. "Amin"in önemini ve Allah katýndaki yerini Peygamberimiz'den (a.s.m.) öðreniyoruz.
"Amin, mü'min kullarýnýn diliyle Rabbülâlemin'in mührüdür."
Fatiha muhtevasý ve manasý, zenginliði ve içinde barýndýrdýðý derinlik itibarýyla da bambaþka bir güzelliðe sahiptir.
Ýmam Buhârî'nin rivayetine göre, Hasan Basrî bu konuda þöyle diyor:
"Allah bütün semavî kitaplarýn ilmini Kur'ân'da; Kur'ân'da mevcut olan ilimleri de Fatiha Suresi'nde toplamýþtýr. Fatiha'nýn tefsirini öðrenen bütün semavî kitaplarýn tefsirini öðrenmiþ gibi olur."
Fatiha maddi ve manevi her derde deva, her hastalýða þifa ve her sýkýntýya ilaçtýr.
Abdülmelik bin Umeyr'in rivayet ettiði bir hadiste Peygamberimiz (a.s.m.) bu hakikati þu sözleriyle dile getirmiþtir.
"Fatiha Suresi her derde devadýr."
"Fatiha bütün dertlere karþý þifadýr."
"Fatiha Suresi, zehirden kurtulmak için bir þifadýr."
Fatiha nazara, göz deðmesine karþý da bir þifa kaynaðýdýr.
Ýmran bin Husayn'ýn rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) þöyle buyurmuþtur:
"Fatiha'yý ve Ayete'l-Kürsi'yi bir kul okursa, o gün ona insan ve cin nazarý deðmez."